Wordt muzikaliteit genetisch beïnvloed? Zijn eeneiige tweelingen vaker beide muzikaal dan twee-eiige tweelingen? En ben jij muzikaler dan je buurman?
Een voorstelling in Klokhuisstijl voor volwassenen over muzikale genen. Onderzoeker in de gedragsgenetica Laura Wesseldijk legt je alles uit over muzikaal DNA en samen met popduo
(en tweeling) Clean Pete test ze het publiek!
Clean Pete: Loes en Renee Wijnhoven – gitaar/zang, cello
Laura Wesseldijk – curator en presentator
Regelmatig verwonderen wij volwassenen ons over de vragen die kinderen stellen. Ze gaan over de meest basale fenomenen uit het dagelijks leven, maar soms zijn de vragen eigenlijk diep filosofisch. Waarom stellen wijzelf die vragen niet meer?
Albert Einstein vond het zelf gek dat mensen hem als ‘genie’ bestempelden. Waarom? Omdat hij geloofde dat hij gewoon nieuwsgieriger was dan anderen en vooral bezig was met antwoorden zoeken op vragen die volwassenen niet meer stelden sinds ze hun kindertijd voorbij waren. Tijdens SNAAR festival zingt het Nederlands Kamerkoor samen met de jonge talenten van NKK NXT en vijf muzikanten een gloednieuwe kameropera van Mathilde Wantenaar, gebaseerd op briefwisselingen tussen Einstein en kinderen. Een ode aan de nieuwsgierigheid en aan het wonderlijke toeval dat in ieders leven een rol speelt.
Mathilde Wantenaar – Dear professor Einstein
Nederlands Kamerkoor & NKK NXT
Boudewijn Jansen – dirigent
Merel Vercammen – viool
Lotus de Vries – altviool
Kalle de Bie – cello
David Murray – contrabas & basgitaar
Ramon Lormans – vibrafoon
Willem Bruls – libretto
Yannick Verweij en Kenza Koutchoukali – vormgeving
Einsteins benefietconcert
881 Fifth Avenue: op dit adres in de New York organiseerde wetenschapper Albert Einstein in 1934 een benefietconcert voor zijn collega’s die in Nazi-Duitsland moesten achterblijven. SNAAR vond het programmaboekje terug en brengt deze avond samen met de musici van Pynarello, artistiek leider Merel Vercammen, Oskar Back-prijswinnares Emma Rooijakkers en jong talent uit Oekraïne opnieuw tot leven. De muziek van Bach, Beethoven en Mozart die Einstein destijds speelde wordt gekoppeld aan dit specifieke moment in de geschiedenis. Eveline van Rijswijk (Universiteit van Nederland) vertelt. Dit avondconcert is de feestelijke afsluiter van SNAAR Festival!
Pynarello
Merel Vercammen – viool
Emma Rooijackers - viool (prijswinnares Oskar Back vioolconcours)
Anastasiya Bogodistaya - piano (jong talent uit Oekraïne)
David Jansen - clavecimbel
Eveline van Rijswijk - presentatie
Met o.a.:
Bach - Concert voor twee violen
Beethoven - uit Pianotrio op. 70/2: II. Allegretto
Mozart - Strijkkwartet KV387 in strijkorkestbewerking door Pynarello
“The secret to creativity is knowing how to hide your sources”, aldus Albert Einstein. Tijdens dit concert laten musici hun creativiteit de vrije loop, gebaseerd op input vanuit het publiek én improviseren ze gebaseerd op muzikaal materiaal van Einsteins favoriete componisten. Een explosie van creativiteit met Wilfried de Jong als presentator.
Wilfried de Jong – presentatie
Wilco Oomkes – accordeon
Bart Wijtman - contrabas
Farid Sheek – percussie
Marc Alberto - saxofoon
Snaartheorie, hoe zit dat nou precies? Snaartheoreticus Jan de Boer legt het je uit, samen met contrabassist James Oesi. Aan de hand van zijn contrabas kom je erachter dat de werkelijkheid in feite een symfonie van snaarachtige trillingen is! Deze voorstelling wordt ontwikkeld in samenwerking met het Instituut voor theoretische fysica van de Universiteit van Amsterdam en het Nikhef (Nationaal instituut voor subatomaire fysica).
James Oesi – contrabas
Jan de Boer – presentatie
Wetenschappelijke curator: Martijn van Calmthout
Muziek:
improvisaties
nieuw werk door Henryk Golden (wereldpremière)
Kan je elektromagnetische golven omzetten naar geluid? En hoe klinkt dat dan? Jazzgroep Trifid schreef een nieuw stuk gebaseerd op deze golven. Ruimtevaartkenner en geoloog Rob van den Berg neemt je aan de hand van deze muziek mee op reis door ons zonnestelsel en de interstellaire ruimte in.
Rik Cornelissen – accordeon, compositie
Vincent Houdijk – vibrafoon
Maciej Domaradzki – contrabas
Rob van den Berg – presentatie
Muziek: eigen werk door musici Trifid van hun album Sounds of Interstellar Space
Wat is het verband tussen iemands persoonlijkheid en muziekvoorkeur?
Tijdens deze voorstelling wordt het publiek ingedeeld op basis van een zeer korte persoonlijkheidstest en krijg je verschillende muziekgenres te horen. Na afloop hoor je waarom deze muziek goed bij je persoonlijkheid zou passen. Hebben wij jouw muzieksmaak goed voorspeld?
DAV.: Davy Lourenburg, Hessel Visser, Tisha Smit, Philip Kars – band
Ties Mellema – baritonsaxofoon
Curator: Rebecca Schaefer
Wat gebeurt er met ons als we bepaalde muziek juist heel mooi of juist vreselijk vinden? En hoe verraadt onze lichaamstaal wat we van muziek vinden? Je denkt misschien stil te zitten tijdens deze voorstelling, maar jouw minuscule bewegingen vertellen een hoop over wat jij van de muziek vindt!
Deze bewegingen worden onder de loep genomen met behulp van een app voor je telefoon die gemaakt is door onderzoekers van de Universiteit van Oslo (RITMO Centre for Interdisciplinary Studies in Rhythm, Time and Motion).
JongNBE:
Anna May van der Feen – fluit
Maud Busschers – hobo
Benjamin de Boer - contrabas/basgitaar
Rebecca Schaefer - presentatie
Ga je beter presteren door het luisteren naar muziek? Vind het uit in deze interactieve voorstelling met web-based app over de invloed van muziek op het brein. Inclusief mythbusting van het ‘Mozart effect’; van luisteren naar muziek van Mozart word je niet per se slimmer, maar hoe werkt het dan wel?
Elizabeth Jaxon - harp
Laura Kuijper - presentatie
Muziek:
Douwe Eisenga — For Mattia
Ukrainian folk song, arr. Alina Bzhezhinska — Plywe Kacza
De Griekse wiskundige Pythagoras bestudeerde de planeten en ontdekte dat alles in de natuur geordend is volgens dezelfde verhoudingen als de muziek. Dit oude filosofische concept van de “Musica Universalis” lag ten grondslag aan de Wetenschappelijke Revolutie en inspireerde niet alleen componisten, maar ook wetenschappers als Kepler, Galileo en Newton. Ontdek de harmonie van de hemelse sferen en laat je meevoeren door prachtige koormuziek en indrukwekkende visuals!
Utrechtse Studenten Cantorij o.l.v. Fokko Oldenhuis
Vormgeving - Yannick Verweij en Kenza Koutchoukali
Wetenschappelijke curator - Jonas van Tol
Muziek van o.a. Monteverdi, Von Bingen, Sweelinck, Clarke
Hoogleraar Henkjan Honing (schrijver van het boek Aap slaat maat) doet op spannende wijze verslag van zijn fascinerende onderzoek over muzikale dieren. Met kakelverse muziek door compositiestudenten van het Conservatorium van Amsterdam, uitgevoerd door de geweldige pianist en Liszt-prijswinnaar Mengjie Han!
Henkjan Honing – curator & presentator
Mengjie Han – piano
Muziek: nieuw werk van Jasmine Karimova, Lisa Weyrauther, Jasper de Bock (wereldpremières)