top of page
Snaar Festival.png
Tickets.gif

SNAAR Avondconcert

De vrouw die de dubbele helixstructuur van DNA als eerste wist te vangen op kwalitatief hoge röntgenfoto’s, Rosalind Franklin, had een dramatisch levensverhaal. Ondanks haar ontdekking deelde ze niet mee in de Nobelprijs die Watson & Crick voor de beschrijving van deze dubbele helix ontvingen. Op de universiteit mocht ze als vrouw niet in de lunchroom van haar mannelijke collega's komen en ze werd niet voor vol aangezien. Franklin’s leven eindigde voortijdig; ze stierf op 37-jarige leeftijd aan de consequenties van waarschijnlijk een teveel aan röntgenstraling. Dit wordt een voorstelling over haar bijzondere levensverhaal, een ode aan het leven van een vrouwelijke wetenschapper die meer erkenning verdient.

 

Hoogtepunt van de voorstelling is de mini-opera van de bekende Vlaamse componist Annelies van Parys, in regie van regisseur Kenza Koutchoukali met zangeres Bernadeta Astari als solist. Voorafgaand aan deze ‘mini-opera’  vertelt historicus, schrijver en theatermaker Eveline van Rijswijk (bekend van radio 1) over het leven van Rosalind Franklin en haar betekenis voor de wetenschap. Haar verhaal wordt afgewisseld met muziek voor viool en sopraan (zo klinkt een duo van Gustav Holst, die directeur was van de school van Rosalind).

Compositie: Annelies van Parys, Gustav Holst

Libretto: Gaea Schoeters

Musici: sopraan (Bernadeta Astari), viool (Merel Vercammen), ensemble (musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. Ed Spanjaard

Regie: Kenza Koutchoukali

Het verhaal van rosalind franklin

Rosalind_Franklin_(1920-1958).jpg
Bernadeta_Astari, by Jonas Sacks 2.jpg
Snaar_Visual_Horizontaal.png

Hoe muzikaal zijn vogels? Waarom zingen zij? Klinkt het gezang van een vogel alleen voor ons als muziek, of ervaren vogels muziek net als de meeste mensen?

 

Onder de titel ‘Uitvogelen’ gaan professor in de muziekcognitie Henkjan Honing, violiste Merel Vercammen en accordeonist Wilco Oomkes zich hierover buigen. Merel en Wilco spelen vogelmuziek van Vivaldi, Dvorak en Trojan en improvisaties op het karakter van vogels. Henkjan vertelt wat er bijzonder is aan de duif, zebravink en kaketoe. En wie weet komt er ook een merel langs. 

Muziek: Vivaldi - selectie uit de Vier jaargetijden, Dvorak - Die Waldtaube, Trojan - The concert of the Nightingale

Musici: Merel Vercammen – viool, Wilco Oomkes – accordeon

Spreker: Prof.dr Henkjan Honing (Universiteit van Amsterdam)

Uitvogelen!

Snaar Festival_60.jpg

Maakt muziek de maatschappij beter, maakt muziek ons een beter mens? We zien muziek in het dagelijks leven vooral als bron van ontspanning, maar filosofe Alicja Gescinska (auteur van Thuis in Muziek) betoogt dat muziek eerder een fundament dan een ornament van ons bestaan is. De filosofe gaat ook kort met musici en publiek in discussie over dit onderwerp.

Musici: Clean Pete (Renee en Loes Wijnhoven, cello en zang)

Spreker: dr. Alicja Gescinska (director of Philosophy by research programme, University of Buckingham)

Beter door muziek

_WFD7407_001.jpg

Drink cocktails uit erlenmeyers en laat je inspireren op ons festivalplein!

 

Daar vertelt een uitvinder en innovator van muziekinstrumenten hoe je dat nu eigenlijk doet, een instrument uitvinden, en je kunt ook haar meest bekende uitvinding, de Bellyhorn, uitproberen. En onderzoek je muzikaliteit bij ToontjeHoger – de hoogste score wint een prijs! Zit muziek in jouw DNA? Maak je eigen DNA zichtbaar met een proefje waarbij je je DNA isoleert uit je wangslijmvlies.  

In samenwerking met wetenschappers Fleur Bouwer (Universiteit van Leiden), Henkjan Honing (Universiteit van Amsterdam), Robin Bos (UMC Utrecht), Marc van Mil (Universiteit Utrecht) en instrumenten-uitvinder Dianne Verdonk. 

Het festivalplein

Snaar Festival_14A.jpg

Rafaele Andrade is kunstenaar en cellist; ze creëerde met een 3d-printer een ronddraaiende cello met meerdere sets snaren genaamd KNURL, waarbij ze de muziek uit dit instrument ook door externe factoren kan laten beïnvloeden. In This isn’t solo geeft ze vier mensen uit het publiek eigen cellostokken: zij worden proefkonijn én muzikant.

 

Ze brengt een muzikaal en artistiek perspectief op de vraag hoe muziek mensen kan verbinden, na een wetenschappelijk perspectief en publieksexperiment door psycholoog Anouk van der Weiden.

Musici: Rafaele Andrade – KNURL

Spreker: Anouk van der Weiden (Assistent Professor, Universiteit van Leiden)

This isn't solo

Rafaele Andrade.jpeg

Wat is de invloed van muziek op je hartslag? Kun je zelf je hartslag actief beïnvloeden? Kunnen musici daarmee hun muzikale prestaties ook verbeteren? En wat zijn de verschillen tussen een mannen- en vrouwenhart? Cardioloog in opleiding Chahinda Ghossein legt uit, en publiek wordt proefkonijn. Wie durft op het podium te zitten en de compositie van Thomas Dulfer met zijn/haar hartslag te beïnvloeden?

Musicus: Thomas Dulfer – fagot

Spreker: Dr Chahinda Ghossein (cardioloog in opleiding Maastricht UMC)

muzikaal kloppend hart

Hoe verandert muziek de betekenis van beelden? Tiktok is een muzikaal medium bij uitstek en een wijdverspreide manier van muziek consumeren, maar verandert de timeframe van 30 secondes ook hoe we muzikale betekenis creëren?  Een onderzoeker op het gebied van muziek en beeld laat je op interactieve manier ervaren hoe beeld en muziek elkaar beïnvloeden.

Curator en spreker: dr Michiel Kamp (Assistant Professor Universiteit Utrecht)

Tik tok timing

photo-1658207951097-96f86cc0a1c8.jpg
Maat Quartet alinafejzo.com_alinafejzo.com.jpg

CRISPR-Cas, een nieuwe technologie en methode om DNA te knippen en aan te passen, heeft enorme consequenties: met deze ontdekking kunnen we mogelijk genetische ziektes behandelen, maar ook embryo’s aanpassen. Vier jonge componisten van het Utrechts Conservatorium maken met het muzikale equivalent van CRISPR (de ‘DNA-bibliotheek’) en Cas9 (‘het schaartje’) een nieuw muziekstuk en laten zich inspireren door de techniek en de ethische consequenties. Prof. Marc van Mil deelt daarbij de laatste inzichten over deze techniek van de toekomst.

Muziek: nieuwe composities door studenten Utrechts Conservatorium onder hoede van compositiedocent Anne-Maartje Lemereis: Danylo Lazariev, Arash Tayeb, Jaap de Vries, Andreas Nicolaou

Musici: Maat saxophone quartet

Spreker: Prof.ir Marc van Mil (UMC Utrecht)

De schaar in DNA

_WFD7348_001.jpg

Ons DNA kan onze muzikaliteit (een beetje) voorspellen!

Dit werd ontdekt door een Nederlandse onderzoeker: Laura Wesseldijk haalde met haar onderzoek naar een polygenic score voor muzikaliteit het toonaangevende blad Nature. Bij grote groepen mensen kan ze veel voorspellen, maar ze haalde ook het DNA van Beethoven door haar model. Benieuwd naar de uitkomst?

Spreker: Laura Wesseldijk (Assistent Professor Amsterdam UMC)

Muzikaal dna 

Waarom is suiker zo verslavend, en wat doet dat met ons brein en lichaam? Wat kunnen we ertegen doen, of zijn we verloren? Wat doen artificiële suikers met ons brein? Susanne la Fleur vertelt, en Celia Garcia-Garcia speelt op het meest zoet klinkende instrument aller tijden - de celesta - composities over suiker van o.a. Tchaikovsky en Vanessa Lann.

Musicus: Celia Garcia-Garcia – celesta

Spreker: Prof.dr Susanne E la Fleur (professor AMC)

Sugar sugar

celia-garcia-garcia.jpeg

We kunnen niet zonder microben, maar steeds meer microben verdwijnen uit onze verteringsstelsels omdat we steeds meer in steden samenleven en minder in de natuur. Kunnen we het tij nog keren?

Geniet van microscopische, kleurrijke bewegende beelden van microben uit Artis en luister naar een compositie die speciaal op deze microben is geschreven door Gustavo Trujillo Delgado: pulserende muziek voor tape en cello.

Dit is een doorgecomponeerde voorstelling waarbij de toelichting in beeld verschijnt.

Musicus: Maya Fridman – cello

Compositie: Gustavo Trujillo Delgado

Curatoren: prof.dr Remco Kort (professor VU) en Milo Grootjen (Hoofd Planetarium Artis)

Microben

national-institute-of-allergy-and-infectious-diseases-ByYuOf4PIIw-unsplash.jpg

Hoe klinkt het gedrag van onze oceanen? Klinkt de Atlantische Oceaan anders dan de Indische Oceaan? En hoe manifesteert muziek zich als de creatie ervan afhankelijk is van externe input uit de natuur?

 

Music By Oceans gebruikt oceanografische data als bron waaruit nieuwe muziek ontstaat. In samenwerking met professoren Erik van Sebille en (de onlangs overleden) Will de Ruijter van de Universiteit Utrecht creëerde Stef Veldhuis een reeks nieuwe composities op basis van gegevens gemeten door Argo-drijvers.

Curator: Erik van Sebille

Spreker: Stefanie Ypma

Musici strijkkwartet: Sarah Lynn Huizing, Cecilia van Berkum, Jurriaan Klapwijk, Gied van Oorschot

music by oceans

Tickets.gif
Snaar_Visual.png
bottom of page